Kodsnack 575 - Yngwie Malmsteen: produktägare

Ladda ner (mp3)

Fredrik och Kristoffer är skeptiska till att lägga till fler saker utan att ta bort något. Och extremt positiva till att leka med musik.

Fredrik tog Kristoffers tips i avsnitt 566 på allvar, skaffade en Pocket operator 33 - Knockout! och är otroligt nöjd med att kunna leka med musik. Vilket så klart får honom att undra varför det inte kan kännas lika kul och spontant att leka med kod? Det leder till Kristoffers funderingar kring enkelhet och hur saker man lägger till tar bort andra saker. Mer är, än en gång, inte mer. Less is more är svårt för att vi på något plan attraheras av mer?

En vägg med post it-lappar istället för Jira, till exempel. Lätt att säga, och att tro på, men svårt att driva. För att inte tala om att verkligen ta bort saker över tid, något både Fredrik och Kristoffer är intresserade av tanken att göra mycket oftare och mer aktivt.

Vad kan vi ta bort till nästa version? Och vad kan vi säga nej till att lägga till från första början? Borde och kunde vi säga nej till fler saker som inte passar bra ihop med vad vi redan har?

När någonting är tillräckligt abstrakt kan alla drömma in precis vad som helst i etiketten.

Är domänmodellering det viktigaste för att lära sig programmera? Att lära sig skapa en modell av domänen som låter en lösa problemet man har på ett elegant sätt. Distraherar saker som iterativt tänkande, nedbrytande i för små enheter, och annat från att faktiskt förstå och hitta bra modeller för helheten? Men man måste också behålla kontakten med det konkreta - faktiskt skriva kod som implementerar modellen på ett bra och elegant sätt. Arkitekturarkitekter och genererad kod blir inte bättre.

Gör mikrotjänster det svårare att hantera och förstå domänmodellen?

Svaret är alltid SQLite. SQLite är inte en leksak - ditt problem är en leksak. SQLite är databasernas Pocket operator? Pocket operatorn har föredömligt få steg mellan idé och någon form av resultat. Och en otroligt kort loop för att justera saker. Och ingen infrastruktur runt omkring.

Sist men inte minst, lite snack om fönsterhantering.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @thieta, @krig, och @bjoreman på Mastodon, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes! Du kan också stödja podden genom att ge oss en kaffe (eller två!) på Ko-fi, eller handla något i vår butik.

Länkar

Titlar