Kodsnack 443 - Lösa problem självmant, med Roberto Chaves och Maria Hjorth

Ladda ner (mp3)

Fredrik snackar med Maria och Roberto från Nox consulting - företaget som sponsrar hela avsnittet och som förmedlar IT-konsulter och förenklar för egenföretagare. Nox academy är “ett litet sidoprojekt” som lär ut programmering till barn och ungdomar, med fokus på 10-16 års ålder.

Vi börjar med att diskutera just det Nox academy arbetar med - att lära barn programmering, vad barnen har för kunskaper och intresse och mycket mer däromkring. Roberto tar upp för- och nackdelar med att lära sig och leta lösningar själv kontra att gå genomtänkta kurser. Barn idag kommer in på en mycket högre nivå än den som var barn på exempelvis åttiotalet.

Vad tycker barn är svårt? Hur påverkas det av vad vuxna säger och gör, och hur fokuserar vi på kreativiteten istället?

Var ska man börja för att intressera barn för programmering? Börja i deras intresseområden!

Sedan diskuterar vi att fortsätta utbilda sig som arbetande utvecklare? Vad är svårt? Låser man in sig för mycket i de verktyg man redan kan? Vi diskuterar hur mikrotjänstearkitekturer kan underlätta att välja rätt verktyg för rätt tjänst, samtidigt som det finns risk att man skapar en komplicerad arkitektur runtomkring, vilket kan vara fel problem att lösa på fel sätt.

Kommer det att bli mer ordning och reda och mindre lekstuga på utvecklande i framtiden? Utvecklarrollen breddas ständigt. Mindre ego och fler frågor är inte fel. Det finns inte så många nya idéer, men tusen sätt att säga dem på.

Är det inte lite gammaldags att nästan allt kodande fortfarande är så fokuserat på att knacka in text via ett tangentbord?

Som avslutning diskuterar vi lite hur arbetsmarknaden och världen ser ut för alla de som söker utvecklare - oavsett om det är konsulter eller fast anställda.

Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @oferlund, och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes! Du kan också stödja podden genom att ge oss en kaffe (eller två!) på Ko-fi, eller handla något i vår butik.

Länkar

Titlar